Saturday, November 26, 2005

Isteri terlampau ‘handal’ punca suami kahwin lagi

Bicara Kalbu: Isteri terlampau ‘handal’ punca suami kahwin lagi

SAYA sedang mengandungkan anak kedua. Baru-baru ini, saya dapat tangkap suami bersama perempuan lain. Mereka baru saja berkenalan melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), tetapi suami sudah ingin masuk meminang.

Ketika saya tangkap, mereka baru pertama kali berjumpa (di syarikat perempuan itu bekerja).

Perempuan itu terkejut apabila mendapat tahu lelaki yang dicintai itu suami saya. Saya meminta dengan cara baik agar perempuan itu menjauhkan diri daripada suami saya dan dia akur kerana tidak rela dimadu.

Bagaimanapun, baru-baru ini saya mendapati perempuan itu masih lagi mengirimkan SMS kepada suami saya.

Sebelum ini, saya mempercayai suami seratus peratus, tetapi sekarang sudah tidak mempercayainya lagi.

Buat pengetahuan, sebelum ini kami jarang bergaduh dan hidup bahagia.

Kami juga masih tinggal berasingan kerana tempat kerja berjauhan. Saya di selatan dan suami di utara tanah air. Dalam keadaan ini, saya sangat tertekan. Apakah yang patut saya lakukan?

Isteri tertekan
Johor Bahru, Johor

Mungkin suami puan berasa dia berhak berkahwin lebih daripada seorang atas beberapa alasan dan sebab yang hanya dia tahu.

Berikutan itu , berbincang dengan suami dan tanya kepadanya dengan baik kenapa dia fikir perlu berkahwin lagi. Ada banyak sebab suami ingin berkahwin lebih daripada seorang.

Ramai lelaki terfikir untuk menambah isteri bagi menyelesaikan masalah dengan isteri yang ada atau membantu isteri.

Kadang kala masalahnya mungkin hubungan mereka tidak intim dan kurang mesra. Ada kalanya berkahwin lagi satu tidak menyelesaikan masalah ini.

Suami puan yang tinggal berjauhan mungkin merasakan kehidupannya kosong dan dia fikir kahwin dua akan mengisi kesunyian itu.

Ada kemungkinan juga dia berbuat begitu kerana mendapat sokongan atau dorongan daripada rakannya. Atau mungkin juga dia berbuat demikian kerana berasa kasihan dan untuk menolong wanita yang belum berkahwin.

Pada pendapat saya, isteri yang mendapat suami yang ingin berpoligami tidak harus berasakan bahawa ada sesuatu yang tidak kena atau kekurangan pada dirinya yang menyebabkan suami hendak berkahwin lain.

Ada sesetengah suami yang teringin hendak berkahwin lain bukan kerana isterinya ada kekurangan.

Sebaliknya, mungkin isteri yang overfunction, supermum, terlalu handal dan serba boleh yang membuat semua kerja di rumah, menangani urusan anak dan membayar semua bil keluarga.

Akhirnya isteri memikul hampir semua tugas ’suami’ sehingga menyebabkan suami merasakan hidupnya terlalu mudah dan banyak masa lapang. Perkara beginilah yang menyebabkannya suami terfikir dia memiliki kemampuan untuk berkahwin lagi.

Saranan saya, hentikan overfunction ini dan kembalikan fungsi suami seperti sepatutnya. Barulah suami akan sedar bahawa sebenarnya dia kurang berkemampuan untuk berkahwin lagi.

Mungkin dia juga perlu dinasihatkan terhadap tanggungjawabnya sebagai suami terhadap isteri yang ada.

Kalau anda sukar untuk menasihatkannya berjumpa guru agama yang boleh memberi nasihat yang wajar kepada suami mengenai poligami.

Perkara ini berlaku kerana ramai lelaki yang ingin berpoligami tidak mengetahui tanggungjawabnya dan risiko perbuatannya itu. Ada yang hanya fikirkan keseronokan semata-mata.

Apapun, puan perlu berbincang dan cubalah bawa masalah ini kepada pihak ketiga untuk menasihatkannya.

Kalau suami masih hendak berkahwin lain juga sebenarnya isteri tidak boleh berbuat apa-apa.

Saranan saya kita perlu faham bahawa hidup ini bukan kerana suami tetapi kerana Allah.

Berikutan itu apabila kita bermuraqabah menghampirkan diri kepada Allah, insya-Allah bertambahlah cinta kepada Allah dan ia akan menolong kita reda perbuatan suami menduakan isterinya.

# Jawapan oleh Dr Suriya Osman dan boleh dihubungi pada www.wanitajimceria.blogspot.com

No comments: