Friday, February 17, 2006

Kemampuan ekonomi syarat berkahwin

Kemampuan ekonomi syarat berkahwin

Soalan;

SAYA seorang pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan bertunang dengan pilihan hati, juga seorang pelajar, dua bulan lalu. Sebenarnya pada peringkat awal, kami memohon izin daripada ibu bapa untuk terus bernikah supaya perhubungan kami sah di sisi syarak. Keadaan ini kerana kami telah berkenalan selama empat tahun. Namun, ibu bapa menghalang hasrat murni itu.

Saya cuba memujuk ibu dan ayah, tetapi mereka menolak dengan alasan kami masih belajar dan kewangan ditampung oleh biasiswa. Kami merasakan cukuplah dinikahkan dulu dan majlis kenduri perkahwinan boleh diadakan selepas tamat pengajian ijazah kami yang tinggal dua tahun lagi.

Kami sungguh kecewa dan hampa. Kami cuma disuruh bersabar. Dapatkah kami bertahan menghindari kemaksiatan walau sekecil mana pun, dapatkah kami elakkan? Ironinya ibu bapa tidak pernah menghalang jika kami ingin berjumpa. Mereka tidak pernah pun ambil tahu mengenai kami.

Selama empat tahun kami harungi ikatan perhubungan ini tanpa sebarang ikatan yang sah. Kami ingin ibu bapa kami faham bahawa tahap kematangan seksualiti anak zaman sekarang semakin cepat. Bukan kami saja yang mengalaminya, malah ramai lagi anak remaja lain.

Fahamilah, alasan ‘masih belajar’ untuk melewatkan perkahwinan adalah antara faktor meningkatnya perlakuan seks luar nikah di kalangan pelajar IPT. Kami tidak mahu tergolong dalam kumpulan yang melakukan perbuatan keji itu. Kami ingin tempuhi hidup ini dengan ketenangan dan mendapat keredaan Allah.

Kami pernah cuba untuk bernikah di sempadan Thailand, tetapi kerana pergolakan yang sedang berlaku di sana, kami terpaksa membatalkan niat itu. Sungguh pelik orang dewasa, mengapa apabila sudah mengandung atau terlanjur baru tergesa-gesa mencari tok kadi untuk dikahwinkan?Gadis IPT,
Kuala Lumpur.

Jawapan,

Mari kita lihat masalah ini dari sudut pandangan kaca mata ibu bapa dulu. Mengapa mereka menentang perkahwinan anda?

Saya cuba melihat persoalan ini dari kaca mata saya sendiri sebagai seorang ayah. Di antara kebimbangan saya ialah kemampuan bakal suami untuk menyara sebuah keluarga. Ini ada asasnya dalam Islam.

Rasulullah SAW menggalakkan orang muda berkeluarga. Tetapi, bagi yang tidak mampu, hendaklah berpuasa (berpuasa fizikal dan menjauhkan diri daripada merangsang keinginan untuk berkelamin).

Adakah pasangan anda yang saya kira masih belajar ada kemampuan ekonomi untuk memikul tanggungjawab sebagai suami?

Saya tidak bersikap judgemental di sini. Satu satu sebab ibu bapa hari ini tidak mengizinkan anak yang masih remaja berumah tangga kerana sebilangan besar ibu bapa ini kurang jelas mengenai hubungan lelaki-wanita kerana kurangnya pengetahuan dan kesedaran beragama.

Buktinya kenapa mereka masih mengizinkan anak mereka menjalin hubungan dan berpasangan, sedangkan perbuatan itu ditegah Islam.

Jika mereka faham naluri anak untuk berpasangan, pastinya mereka usahakan supaya anak diikat dengan ikatan perkahwinan yang sah.

Di sini akan tertutuplah pintu perzinaan yang amat dikutuk oleh agama. Jika mereka merasakan anak belum mampu, pastilah mereka mendidik dan menasihati mereka dengan adab dan etika pergaulan dalam Islam iaitu elakkan daripada pergaulan bebas dan berdua-duaan lelaki perempuan.

Kini mari kita lihat daripada perspektif anda pula.

l Ukurlah kemampuan diri. Adakah anda dan bakal suami mempunyai persediaan yang mencukupi untuk memasuki gerbang perkahwinan.

Benar, pendidikan hari ini menyebabkan perkahwinan tertangguh. Tetapi, satu soalan yang anda perlu tanya adalah apakah anda dan bakal suami mempunyai kemampuan ekonomi untuk berkahwin.

Anda mungkin berasakan sudah bersedia dari sudut emosi, tetapi hakikatnya perkahwinan adalah institusi yang dibina di atas kemampuan biologi, emosional (kematangan) dan ekonomi (kewangan).

l Jika persediaan ekonomi menjadi halangan, anda hendaklah bersikap rasional dan berusaha untuk bersabar untuk sementara dengan melakukan perkara berikut:

l Jauhilah pergaulan bebas – bataskan hubungan anda dengan ‘tunang’ atau ‘kekasih’ anda. Ikutilah anjuran agama supaya sentiasa menjauhi perhubungan intim yang boleh menimbulkan keinginan untuk sentiasa berdampingan.

l Ini tidak bermakna anda harus memutuskan hubungan sama sekali. Tunang masih boleh menziarahi anda, tetapi di rumah dengan kehadiran muhrim (ibu bapa atau keluarga yang bertanggungjawab) dan jagalah pergaulan secara terhormat.

l Bersabarlah sehingga anda menamatkan pengajian dan ada kemampuan ekonomi untuk melayari sebuah rumah tangga.

Jika anda hendak juga bernikah, calon suami perlu bersedia untuk melakukan apa saja untuk menyediakan makan, minum, pakaian dan sakit pening keluarga (kalau dikurniakan anak).

Ini mengambil kira senario hari ini apabila graduan sukar mendapat pekerjaan.

Calon suami mesti memikirkan aspek kewangan dari sekarang jika anda berdua ingin berumah tangga.

Nasihat saya lagi, jauhilah pergaulan bebas dengan calon suami anda dan teruskan berdoa semoga Allah memberi jalan keluar yang terbaik, melembutkan hati keluarga dan memberi serta kemampuan mental dan ekonomi untuk mendirikan rumah tangga.

Artikel dengan kerjasama Wanita Jamaah Islah Malaysia. Jawapan disediakan Dr Hafidzi Mohd Noor, Universiti Putra Malaysia

1 comment:

ira^bulan said...

the irony of it all, im having the same dilemma right now.. only that im an a-level student right now and jika diizinkan allah, ill be flying off to indonesia to do medicine with my boyfriend.im under scholarship as well but in my agreement with my sponsor, it does say that i cant get married however things could be discussed as i have a friend yang dah tunang and is about to get married next year. the only difference is that, i havent popped the question to my parents yet and that i dont know how would they be reacting towards my request. i really dont know...from where i see it. things would look so perfect if we could get married but all im doing know is to find out more about marriage and the responsibilities that comes with it. but thanks a lot for the answers, i think its helping me a lot.