Friday, July 27, 2007

Bicara Kalbu: Penjelasan suami perlu elak buruk sangka

Soalan

SAYA seorang isteri bekerja dan mempunyai dua anak berumur tujuh dan lima tahun. Sekarang saya sedang mengandung anak ketiga. Masalah saya ialah suami bersikap tidak jujur. Katanya dia ada tugasan luar daerah pada hujung minggu dan bermalam di hotel. Tetapi apabila saya bertanya kepada ketuanya, beliau menafikan tugasan itu. Selepas itu dia memberitahu hendak membaiki kereta rosak di rumah kawannya, tetapi apabila saya bertanyakan kawannya, katanya suami saya tidak datang ke rumahnya. Kini suami meminta saya jangan banyak tanya jika dia hendak ke mana. Apa patut saya buat?Noreen,
Subang Jaya, Selangor.

Jawapan

KEJUJURAN adalah satu rukun penting dalam menjamin kerukunan rumah tangga. Suami dan isteri perlu jujur dalam perkataan serta perbuatan.

Apabila suami tidak bercakap benar, kemungkinan dia menyembunyikan sesuatu. Langkah pertama ialah mendapatkan penjelasan daripada suami. Mengapa tidak mengatakan yang sebenarnya? Katakan kepadanya bahawa puan bukan hendak mengekori atau memantau setiap pergerakannya. Namun sebagai suami, beliau perlu memberitahu di mana beliau berada.

Sepatutnya suami puan boleh menelefon atau meninggalkan pesanan ringkas. Ini penting supaya boleh dihubungi jika berlaku sesuatu keperluan atau kecemasan, apatah lagi dalam keadaan puan yang sedang sarat mengandung.

Sukar untuk bersangka baik terhadap suami dalam situasi sebegini. Hati kecil seorang isteri pasti tertanya apa yang hendak disembunyikan daripada pengetahuan isteri. Sebenarnya puan berhak untuk merasa curiga kerana suami dan isteri wajar bersikap cemburu antara satu sama lain. Cemburu yang dimaksudkan ialah khuatir jika pasangan terjebak dalam perilaku bersalahan ajaran agama.

Untuk menghapuskan perasaan buruk sangka dan keresahan jiwa, saya sarankan puan cepat memohon penjelasan daripada suami. Katakan padanya puan tahu dia berbohong dan puan berhak untuk mendapat penjelasan darinya.

Jangan takut jika suami puan menunjukkan reaksi negatif seperti bersikap marah-marah pada puan. Reaksi sebegitu adalah natijah daripada egonya yang sudah terusik. Jika keadaan tidak terkawal, puan ambil sikap berdiam diri buat sementara waktu.

Sekurang-kurangnya suami puan sedar bahawa tembelangnya kini sudah pecah dan dia perlu lebih berhati-hati untuk berbohong selepas ini. Begitu juga suami puan tidak akan semudah itu untuk meminta wang selepas ini melainkan di atas sebab yang wajar.

Mudah-mudahan tindakan ini akan menyedarkan suami dan mendorong dia meninggalkan tabiat berbohong. Jika ia berterusan, maka langkah seterusnya ialah mengadu kepada keluarga suami yang boleh dipercayai dan dihormati untuk menasihati suami. Mudah-mudahan puan tidak perlu melakukan ini.

Akhir sekali mohonlah kepada Allah dalam solat hajat dan munajat setiap lepas solat supaya suami bersikap jujur dan tidak lagi membelakangi puan dengan pembohongannya.

Jawapan disediakan pensyarah Universiti Putra Malaysia, Dr Hafidzi Mohd Noor dengan kerjasama Wanita JIM. Persoalan dan jawapan boleh dilayari di www.bicarakalbu.blogspot.com.

No comments: